ico_home.gif, 888B Honlap   ico_kontakt.gif, 66B Elérhetőségek    ico_mapa.gif, 68BOldaltérkép

EURÓPA LEGNAGYOBB ZÖLDSÉGSPECIALISTÁJA

talíř

Gyerekkori cukorbetegség és a zöldségfogyasztás

A gyerekeknél gyakoribb az I. típusú diabétesz, amikor a szervezet nem képes az inzulin megfelelő termelésére. A diabétesz bármely típusáról legyen szó, a betegeknek minden esetben szigorú diétát kell tartaniuk. A sikeres gyógykezelés fő feltétele a rendszeres mozgás, a cukorbeteg diéta pontos betartása, az gyógyszeres kezelés (inzulin), a dohányzás mellőzése és az esetleges túlsúly csökkentése. A napi táplálékot tanácsos hat adagra osztva fogyasztani. Tilos a szabadon oldott cukrok (üdítőitalok, édességek, desszertek) fogyasztása, a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása és korlátozni kell a szervezetre káros zsírok fogyasztását is.

Hogyan segít a zöldség?

A zöldség nagyon fontos szerepet játszik minden cukorbeteg életében. Mivel sok antioxidánst tartalmaz, jelentősen korlátozza a degeneratív folyamatokat és azok negatív hatásait. Kiváló forrása a rostanyagoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a gyümölcsök. A cukorbetegek diétáját az úgynevezett glikémiás index határozza meg. A kukorica és a hüvelyes zöldségek kivételével a zöldségek glikémiás indexe nulla, ezért az elfogyasztott zöldségmennyiséget nem kell korlátozni. A zöldségek további előnye, hogy a bennük lévő rostanyagok csökkentik a cukor felszívódását a vérbe. Szinte semmi cukrot nem tartalmaznak, mint például a hús, halak, tojás, sajtok, olaj, stb. Bármyle más élelmiszer glikémiás indexe nulla fölött van, a fogyasztás során ezt folyamatosan figyelni kell.

Egészségmegőrző tippek

Az articsóka ideális a cukorbetegek számára. A benne lévő inulin csökkenti a vércukor szintet, segít az epebetegségek gyógyításában, csökkenti a koleszterinszintet, fontos szerepet játszik a vastag- és végbélrák keletkezésének a megelőzésében, serkenti az emésztést és a májban lefolyó detoxikációs folyamatokat. Az articsóka fehérjét, kalciumot, káliumot, vasat, A vitamint, többféle B vitamint és számos más fontos elemet tartalmaz. Fogyasztható, mint saláta, gőzön párolva, sütve, vagy akár grillezve.


kluk
holky
kluk

Copyright © BONDUELLE Central Europe Kft.