ico_home.gif, 888B Honlap   ico_kontakt.gif, 66B Elérhetőségek    ico_mapa.gif, 68BOldaltérkép

EURÓPA LEGNAGYOBB ZÖLDSÉGSPECIALISTÁJA

talíř

A gyerekkori elhízás és a zöldség

A gyerekkori elhízás egyre nagyobb gond az egész világon, de leginkább a fejlett, civilizált országokban. Megjelenésének fő oka a kevés a mozgás, nem kiegyensúlyozott és rendszertelen étrend. A legtöbb gyereknél a túlsúly fő oka, hogy az energia bevitel jóval meghaladja az energiakiadást, és ez az esetek 80 %-ban a felnőtt korban is megmarad.

Általánosságban elmondható, hogy magas a telített zsírok (zsíros húsok, szalámifélék, rántott ételek, gyorsbüfé, sózott chipsek, édességek) és az egyszerű cukrok (édesített italok, cukorkafélék) bevitele a szervezetbe.

Az étrendben viszont szinte hiányzanak a hüvelyesek, a halak, a teljes kiőrlésű lisztből készített pékáru, a friss zöldség és a gyümölcs. Ezért a gyerekkori elhízással való küzdelem nagyon fontos eszközei az étrend radikális megváltoztatása, a rendszeres étkezés és a több mozgás.

A zöldség segít a túlsúllyal való harcban

A túlsúllyal küzdő emberek számára rendkívül fontos a zöldségfogyasztás. Mivel a zöldség sok vizet és sok rostanyagot tartalmaz, telíti a beleket, ami meghosszabítja a jóllakottság-érzetet. Alacsony energiatartalmuk ellenére a zöldségek biológiai értéke magas, mivel számos nagyon fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Egészségmegőrző tippek

A brokkoli rostanyagokat, folsavat, C, E vitamint, béta karotint, ásványi- és más fontos anyagokat tartalmaz. Mivel szinte cukor- és zsírmentes, diétás élelmiszernek tekinthető. A brokkoliban megtalálható antioxidáns anyagok jótékonyan hatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, az agyvérzés, a szürkehályog és a rák megjelenése ellen. A brokkoli elősegíti az emésztést és hatásosan segít a szorulás ellen is.

A brokkoli kiváló levesbe, salátába, csőben sütött ételekbe, de leggyakrabban, mint köretet találjuk. A brokkoli legkíméletesebb előkészítési módja a párolás.


kluk
holky
kluk

Copyright © BONDUELLE Central Europe Kft.