Bonduelle Food ServicePalócleveshttps://media.bonduelle.com/aprhd_129551/BFSHU015-hd-pal_cleves_18742.webpHozzávalók 2,5 l leveshez (5 fél literes, nagy adag, vagy 10 csésze adag, 2,5 dl):500 g marha lapocka (vagy más, szaftos marhahús)2 db nagyobb szem krumpli (kb. 500 g)250 g Bonduelle Kalifornia Zöldségkeverék2 db kisebb hagyma (vagy egy nagyobb), (kb. 120 g)1 nagyobb gerezd fokhagyma2 l húsleves (lehet kockából is)2 babérlevél1 ek őrölt paprika1 ek paradicsom püré1 tk őrölt köménymagtejföl és petrezselyem zöld a tálaláshoz1 ek disznózsír, vagy 2 ek olajsó, bors ízlés szerintA húst kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra.Egy nagyobb lábosban forrósítsuk föl a zsírt, vagy az olajat és közepes lángon pirítsuk meg rajta a hagymát. Az utolsó percre adjuk hozzá a fokhagymát is.Adjuk hozzá a húst és időnként megkeverve, pirítsuk zsírjára. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, keverjük jól át, egy percig folytassuk így a pirítást, majd öntsük föl a húslevessel és adjuk hozzá a babérlevelet is. Ha a húsleves sótlan volt, akkor fövés közben sózhatjuk is. Adjuk hozzá a paradicsompürét is.Hozzuk forrásba, majd kis lángon, lefedve főzzük puhára a húst, kb. 1-1,5 óra alatt.Ezalatt hámozzuk meg a krumplit és kockázzuk föl. Ha szinte teljesen kész a hús, adjuk hozzá a krumplit és a Bonduelle zöldségeket az őrölt köménnyel együtt. Főzzük még 10-12 percig, míg a krumpli és a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Opcionálisan tehetünk bele egy pici ecetet is.Tálaláskor kanalazzunk rá tejfölt és szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel. Kínáljunk mellé friss, ropogós fehér kenyeret, vagy bucit.Tipp: Petrezselyem zöld helyett szórjuk meg friss kaporzölddel.

Palócleves
Adagok száma :4-6
Főzési idő :90 min
Összetevők
- Hozzávalók 2,5 l leveshez (5 fél literes, nagy adag, vagy 10 csésze adag, 2,5 dl):
- 500 g marha lapocka (vagy más, szaftos marhahús)
- 2 db nagyobb szem krumpli (kb. 500 g)
- 250 g Bonduelle Kalifornia Zöldségkeverék
- 2 db kisebb hagyma (vagy egy nagyobb), (kb. 120 g)
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2 l húsleves (lehet kockából is)
- 2 babérlevél
- 1 ek őrölt paprika
- 1 ek paradicsom püré
- 1 tk őrölt köménymag
- tejföl és petrezselyem zöld a tálaláshoz
- 1 ek disznózsír, vagy 2 ek olaj
- só, bors ízlés szerint
A főzési folyamat
1. lépés
- A húst kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra.
2. lépés
- Egy nagyobb lábosban forrósítsuk föl a zsírt, vagy az olajat és közepes lángon pirítsuk meg rajta a hagymát. Az utolsó percre adjuk hozzá a fokhagymát is.
3. lépés
- Adjuk hozzá a húst és időnként megkeverve, pirítsuk zsírjára. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, keverjük jól át, egy percig folytassuk így a pirítást, majd öntsük föl a húslevessel és adjuk hozzá a babérlevelet is. Ha a húsleves sótlan volt, akkor fövés közben sózhatjuk is. Adjuk hozzá a paradicsompürét is.
4. lépés
- Hozzuk forrásba, majd kis lángon, lefedve főzzük puhára a húst, kb. 1-1,5 óra alatt.
5. lépés
- Ezalatt hámozzuk meg a krumplit és kockázzuk föl. Ha szinte teljesen kész a hús, adjuk hozzá a krumplit és a Bonduelle zöldségeket az őrölt köménnyel együtt. Főzzük még 10-12 percig, míg a krumpli és a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Opcionálisan tehetünk bele egy pici ecetet is.
6. lépés
- Tálaláskor kanalazzunk rá tejfölt és szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel. Kínáljunk mellé friss, ropogós fehér kenyeret, vagy bucit.
7. lépés
- Tipp: Petrezselyem zöld helyett szórjuk meg friss kaporzölddel.