Palócleves

Palócleves

Adagok száma :4-6
Főzési idő :90 min

Összetevők

  • Hozzávalók 2,5 l leveshez (5 fél literes, nagy adag, vagy 10 csésze adag, 2,5 dl):
  • 500 g marha lapocka (vagy más, szaftos marhahús)
  • 2 db nagyobb szem krumpli (kb. 500 g)
  • 250 g Bonduelle Kalifornia Zöldségkeverék
  • 2 db kisebb hagyma (vagy egy nagyobb), (kb. 120 g)
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 2 l húsleves (lehet kockából is)
  • 2 babérlevél
  • 1 ek őrölt paprika
  • 1 ek paradicsom püré
  • 1 tk őrölt köménymag
  • tejföl és petrezselyem zöld a tálaláshoz
  • 1 ek disznózsír, vagy 2 ek olaj
  • só, bors ízlés szerint

A főzési folyamat

1. lépés
  • A húst kockázzuk fel, a hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra.
2. lépés
  • Egy nagyobb lábosban forrósítsuk föl a zsírt, vagy az olajat és közepes lángon pirítsuk meg rajta a hagymát. Az utolsó percre adjuk hozzá a fokhagymát is.
3. lépés
  • Adjuk hozzá a húst és időnként megkeverve, pirítsuk zsírjára. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, keverjük jól át, egy percig folytassuk így a pirítást, majd öntsük föl a húslevessel és adjuk hozzá a babérlevelet is. Ha a húsleves sótlan volt, akkor fövés közben sózhatjuk is. Adjuk hozzá a paradicsompürét is.
4. lépés
  • Hozzuk forrásba, majd kis lángon, lefedve főzzük puhára a húst, kb. 1-1,5 óra alatt.
5. lépés
  • Ezalatt hámozzuk meg a krumplit és kockázzuk föl. Ha szinte teljesen kész a hús, adjuk hozzá a krumplit és a Bonduelle zöldségeket az őrölt köménnyel együtt. Főzzük még 10-12 percig, míg a krumpli és a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Opcionálisan tehetünk bele egy pici ecetet is.
6. lépés
  • Tálaláskor kanalazzunk rá tejfölt és szórjuk meg frissen vágott petrezselyem zölddel. Kínáljunk mellé friss, ropogós fehér kenyeret, vagy bucit.
7. lépés
  • Tipp: Petrezselyem zöld helyett szórjuk meg friss kaporzölddel.